In de bouwsector gebeuren nog steeds veel, heel veel ongevallen en de praktijk wijst uit dat veel bedrijven geen RI&E hebben. Om naleving van de Arbowet te vergroten, gaan de boetes omhoog.

In 2013 is de wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving van kracht geworden, waarin hogere boetes voor overtredingen van de Arbowet zijn opgenomen. Ook zijn de straffen bij herhaalde overtreding hoger en is tussenkomst van een rechter niet meer noodzakelijk.
Onlangs heeft het ministerie nog hogere boetes bij het niet-naleven van de Arbowet aangekondigd. Zo gaat het ontbreken van een RI&E maximaal € 4.500 en het ontbreken van een Plan van Aanpak maximaal € 3.000 kosten.

Naast het verhogen van de boetes, moeten werkgevers- en werknemersorganisaties hun achterban wijzen op het belang van een RI&E en een Plan van Aanpak. Ook zal er meer voorlichting over het uitvoeren van een RI&E gegeven worden aan kleine bedrijven en start het programma Eerlijk, Gezond en Veilig Werken.

(Bron: http://www.sbd.nl/content/view/577/1/)

Is het bij u goed geregeld?
Bij het werken op hoogte bent u als werkgever verantwoordelijk. Daarbij hoort ook het informeren en aanspreken van uw medewerkers. Wanneer er bij werkzaamheden op de daken onveilig gewerkt wordt, loopt u het risico op hoge boetes. U kunt dit voorkomen, laat u adviseren door specialisten die een dakRI&E en plan van aanpak voor u op kunnen stellen.

Bent u benieuwd of dit op uw locatie of project goed is geregeld? Neem voor meer informatie contact op met een professional van Stichting Veilig Dak Nederland.

Stichting Veilig Dak Nederland is specialist op het gebied van het uitvoeren van RI&E op daken. Wat is de huidige situatie op het dak? En belangrijker, voldoet deze (nog) aan de geldende wet- en regelgeving?